субота, 13. август 2011.

Roditelji, deca i društvene mreže

Danas, mnoga dece jedva da prave  razliku između stvarnog života i online života. Ona retko koriste društvene sajtove namenjene deci kao što su Webkinz ili Club Penguin, ali vrlo često koriste socijalne sajtove dizajnirane za odrasle kao što su Windows Live Spaces, YouTube, MySpace, Flickr, Twitter, Facebook i druge. Koje god sajtove koriste, deca i roditelji  treba da shvate da sve ove veb stranice može da vidi svako ko ima pristup Internetu.


Deca koriste ove sajtove za:
• Ćaskanje
• Igranje igara
• Postavljanje i pregledanje fotografija i video zapisa
• Postavljanje članaka na blogu
• Postavljanje svog profila na mreži
Nažalost, neke od informacija koje deca postavljaju na svojim stranicama, mogu ih učiniti metom psihološke manipulacije, sajber maltretiranja i internet predatora. (Internet predatori su odrasli korisnici interneta koji podatke koriste u cilju zloupotrebe dece i tinejdžera, najčeće seksualne.)
Evo nekoliko načina na koje roditelji mogu (i moraju) da pomognu svojoj deci da koristite društvene sajtove što bezbednije.
·         Pričajte sa svojom decom o njihovim iskustvima. Podstaknite svoju decu da vam kažu ako nešto sa čime se susreću na jednom od ovih sajtova, čini da se osećaju uznemireno, neprijatno ili ugroženo. Ostanite mirni i podsetite vašu decu da ste vi tu da im pomognete da razreše svaku neprijatnu situaciju, makar da su i oni svojim nesmotrenim ponašanjem na Internetu tome doprineli.
·         Postavite pravila korišćenja Interneta. Ova pravila bi trebalo da obuhvate društvene mreže koje deca mogu da koriste i na koji način. Posebno obratite pažnju na podatke koje dete može da stavi na svoj profil, a moja je preporuka da se mlađoj deci ne dozvoli pristup sobama za ćaskanje (Chat room)
·         Obezbedite da vaša deca prate starosne granice na sajtu. Preporučeni uzrast za prijavljivanje na većinu socijalnih sajtova je 13 godina i više. Ako  su vaša deca mlađa ne dozvolite im da koriste ove sajtove. Važno je da zapamtite da ovi sajtovi često nisu u mogućnosti da proveravaju uzrast svojih korisnika.
·         Upoznajte se sa mogućnostima sajtova. Proučite sajtove koji vaše dete planira da koristi i budite sigurni da i vi i vaše dete  razumete politiku privatnosti i kodeks ponašanja. Proverite da li sajt prati sadržaje koje ljudi postavljaju. Takođe, pregledajte povremeno strane vašeg deteta.
·         Insistirajte da vaša deca nikada ne idu na susret sa osobom koju su upoznali samo preko interneta, i podstaknite ih da komuniciraju samo sa ljudima koje lično poznaju. Deca su u realnoj opasnosti, ako idu na sastanak sa osobom koju su upoznala samo preko interneta. Možete pomoći zaštiti svoje dece  ohrabrujući ih da koriste ove sajtove da komuniciraju sa svojim prijateljima, ali ne i sa ljudima koje nikada nisu upoznala lično.
Možda neće biti dovoljno da jednostavno kažete detetu da ne razgovara sa nepoznatima, zato što vaše dete ne shvata uvek da je neko sa kojim su ćaskali preko mreže, u stvari stranac.
Tu razliku im treba dobro objasniti, i upozoriti da postoji realna mogućnost da osoba sa kojom komuniciraju preko Interneta ne govori istinu.
·         Ne dozvolite da vaša deca koriste puno ime i prezime. Deca treba da koriste samo ime ili nadimak, ali ne i nadimak koji bi bio neprikladan i privukao pažnju. Takođe, ne dozvolite da vaša deca u svojim porukama navode  puna imena svojih prijatelja.
·         Proverite sve  informacije u profilu vašeg deteta. Mnogi društveni sajtovi dozvoljavaju deci da se pridruže javnim grupama, na primer grupa učenika određene škole. Budite pažljivi kada vaša deca otkrivaju ove i druge informacije koje bi mogle da se koriste za identifikaciju. Previše informacija povećava rizik od zloupotrebe.
·         Razmotrite korišćenje sajtova koji imaju mogućnost ograničenja javnosti podataka. Neki veb sajtovi vam omogućavaju da lozinkom zaštitite vaš sajt ili koriste druge metode da se ograniči pristup osobama koje vaše dete ne poznaje. Sa Vindovs Live Spaces, na primer, možete podesiti dozvolu pristupa samo osobama koje vi odaberete.
·         Budite oprezni sa detaljima u fotografijama. Objasnite vašoj deci da fotografije otkrivaju puno ličnih podataka. Poučite svoju decu da ne šalju fotografije sebe ili svojih prijatelja, sa jasnim identifikacionim detaljima kao što su ulični znaci, registarske tablice sa vašeg automobila, ili ime škole na majici ili duksu.
·         Upozorite svoje dete na izražavanje emocija pred nepoznatima. Verovatno ste već upozorili svoju decu da ne komuniciraju sa strancima direktno na mreži. Međutim, deca koriste društvene sajtove za pisanje priča i pesama koje često izražavaju snažne emocije. Objasnite im da to može da čita svako ko ima pristup Internetu i da predatori traže upravo emotivno ranjivu decu.
·         Razgovarajte sa vašom decom o sajber maltretiranju (Cyberbullying, sajber maltretiranje je koriščenje interneta za slanje poruka sa ciljem da se druga osoba povredi, ponizi ili osramoti)  Recite im da ako misle da ih neko maltretira na bilo koji način, odmah treba da podele ovu informaciju sa roditeljem, nastavnikom ili drugom odraslom osobom u koju imaju poverenja.
·         Uklanjanje stranice vašeg deteta. Ako vaše dete odbija da se povinuje pravilima koje ste postavili da biste zaštitili njegovu bezbednost, možete se obratiti društvenom sajtu koje dete koristi i zamoliti ih da uklone stranicu.

Učitava se...

Нема коментара: