уторак, 9. август 2011.

Kućni ljubimci i alergije

Zašto je pojava alergija sve učestalija?

Niko ne zna sigurno. Postoje razne teorije zašto je to, a “higijenska hipoteza” navodi  najpopularniji razlog. “Higijenska hipoteza” se odnosi na činjenicu da u našem čistom, modernom društvu, naš imuni sistem više ne mora da se bori protiv velikog broja infekcija tokom detinjstva. Odsustvo infekcija  čini da naš imuni sistem slabi.
Na primer, većina naše dece više ne odrasta na selu i oko stoke, primaju više  vakcina, a kada su bolesna odmah dobijaju antibiotike, žive u okruženju koje je čistije nego ikada, redovno se kupaju i peru ruke. Kao rezultat toga, u ranom detinjstvu postoji manje  izlaganje na endotoksin, protein koji je proizveden od strane raznih životinja, a naročito domaćih životinja.

Endotoksin razvija imuni sistem u ranom detinjstvu i tako smanjuje rizik od alergijskih reakcija.  Deca koja odrastaju u selu su izložena velikim količinama endotoksina, i zbog toga ređe imaju alergijskih bolesti.
Da li to znači da  naša deca treba da se igraju u kutiji gde se legu mace i ne dobijaju vakcine protiv opasnih bolesti? Apsolutno ne. To može da znači da deca treba da budu umereno izložena bakterijama kako bi se razvijao njihov imuni sistem i smanjio rizik alergijskih reakcija. Deca ne treba da žive u sterilno čistom okruženju.

Da li kućni ljubimci smanjuju rizik od alergije?
 
Zajednička britanska i norveška studija je utvrdila da odrastanje u velikoj porodici sa psom,  smanjuje rizik od razvoja alergije u odraslom dobu. Kontakt sa drugim kućnim ljubimcima, kao što su mačke i kunići, takođe izlaže decu dejstvu čestica koje ih mogu zaštititi od alergija u kasnijem životu.
Istraživački program, koji uključuje više od 13.000 odraslih, starosti između 20 i 44 godine, iz 36 oblasti zapadnog sveta, podržava stav da faktori sredine u detinjstvu utiču u kom pravcu će se razvijati imuni sistem, u pravcu sklonosti ka alergijskim reakcijama ili ne.
Studija je pokazala da posedovanje psa u detinjstvu, pripadnost velikoj porodici i deljenje spavaće sobe sa braćom i sestrama, povećava verovatnoću stupanja u kontakt sa više infektivnih agenasa u mlađem dobu. Ovi faktori podstiču razvoj imunog sistema koji neće reagovati alergijski.
Veća učestalost dečaka u porodici takođe povećava šanse da dete ne postane osobe sklona alergijama kad odraste. Jedno od mogućih objašnjenja za to je da dečaci uglavnom imaju ozbiljnije respiratorne infekcija nego devojčice, pa je veća izloženost infektivnim agensima.
Istraživanje je svakako dobra vest za ljubitelje pasa i mačaka.

            http://www.dailymail.co.uk

1 коментар:

Mila је рекао...

Postovanje,veoma dobar clanak,imate li kakvu preporuku kod alergija na suncesta je ciniti i kako lijeciti ?