среда, 15. јун 2011.

Strah od vode

Obožavam plažu. Od kasnog proleća do rane jeseni svaki slobodan trenutak provodim na obalama Dunava. Volim da gledam tu moćnu reku kako teče, da se srećem sa prijateljima na gradskoj plaži, da dremuckam slušajući žagor oko sebe, ali i da posmatram ljude oko sebe.

Posebno su mi interesantne bebe koje neustrašivo bauljaju prema vodi, nekada tako brzo, da roditelji moraju da potrče da ih sustignu. Međutim, deca oko 2 godine i starija se različito ponašaju. Neka se i plaše ulaska u vodu. Roditelji, se takođe različito ponašaju u tim situacijama. Neki prisiljavaju decu da uđu u vodu i tada nastaje cika i dreka.  Ima roditelja koji uvažavaju taj strah i uopšte ne pokušavaju da navedu dete da uđe u vodu, ali i roditelja koji se trude da eliminišu dečji strah i postupno naviknu dete da uživa u vodi.

I zaista strah od vode se javlja u toku druge godine,  najčešće spontano, ali i zbog grešaka roditelja.
Dete se plaši svega što se javlja neočekivano i iznenada, pa ako dete naglo spustite u kadu, reku ili more, dete u tom momentu gubi kontakt sa podlogom  i panično traži oslonac. Dete se može uplašiti i ako se oklizne i iznenada potopi u vodi  za vreme kupanja, ili ako je voda u kadi isuviše hladna ili isuviše topla, ako mu sapunica uđe u oči. Roditelj treba da pazi da se ovo ne desi, ali ne treba ni da ispušta vodu iz kade dok je dete u kadi, jer se dete može uplašiti da će isteći kroz otvor zajedno sa vodom.
Deca se najviše boje tekuće vode (reke), jer se boje da će ih voda zauvek odneti i otrgnuti od roditelja. Zato treba biti veoma obazriv i taktičan pri navikavanju deteta na ulaz u reku. Dete ni u kom slučaju ne treba prisiljavati da uđe u reku (more, bazen), već ga treba psihički pripremiti i podsticati kako bi ono samo poželelo da to učini.
 
Potražila sam preporuke kako naviknuti dete na kupanje u reci, moru ili bazenu. Evo scenarija koji preporučuju bihejvioralni terapeuti: (Izvor: Dr. Milan Savić:Kako sprečiti i pobediti strahove)

1) dete posmatra oca koji čuči na rubu bazena i brčka rukom po vodi,
2) dete to isto čini,
3) otac baca jednu gumenu loptu ili gumenu patku u vodu i posmatra sa detetom kako pliva,
4) dete to isto čini,
5) otac seda na rub bazena i brčka jednom nogom po vodi, dok dete to posmatra,
6) dete to isto čini,
7) otac ulazi zajedno sa detetom u vodu do kolena, s tim što otac stoji ispred deteta okrenut leđima prema sredini bazena, tako da zaklanja detetov pogled prema sredini bazena,
8) otac se pomera jedan korak unazad i poziva dete da mu priđe,
9) otac se u prethodnoj poziciji igra sa detetom,
10) otac stoji pored deteta i zajedno sa detetom skakuće u vodi,
11) otac i dete skakuću u vodi na jednoj nozi,
12 otac zajedno sa detetom ponavlja situacije od 6 do 10, s tim što se sada nalaze u nešto dubljoj vodi (voda treba da bude u visini grudi deteta),
13) otac i dete skakuću u vodi i podižu s vremena na vreme jednu nogu uvis,
14) otac i dete ponavljaju više puta situacije od 6 do 12, pri čemu se otac postepeno udaljava od deteta. Kada se otac uveri da dete više ne manifestuje strah u vodi, može izaći iz bazena i da dalje nadgleda dete sa ruba bazena,
15) kad dete pri igri u vodi više ne manifestuje strah i kada mu je voda do brade dostigla, može otac početi da uči dete da pliva.

Učitava se...

Нема коментара: