недеља, 16. октобар 2011.

Značaj volontiranja u razvoju dece

Nažalost, u našoj sredini volontiranje nije razvijeno i prepoznato kao aktivnost od opšteg interesa, u cilju uključenja građana u društvene procese i razvoj humanijeg društva. Zakon o volontiranju je donet tek 2010, postoji i nekoliko vrlo aktivnih volonterskih centara, ali nema aktivnog promovisanja volontiranja, ili istraživanja o značaju voluntarizma. Zbog toga ću u ovom članku preneti  rezultate svetskih istraživanja.
Svi imaju koristi od dece koja su volonteri. Deca svakako mogu mnogo da doprinesu radu humanitarnih organizacija i društvu u celini, svojim dobrovoljnim radom. Sa druge strane volonterski projekti imaju potencijal da učine  dramatične promene u životima svojih mladih učesnika. Značaj volontiranja za razvoj dece je ogroman jer promoviše zdrav način života i izbora, poboljšava razvoj, uči ih životnim veštinama, poboljšava uslove u zajednici u kojoj žive, i ohrabruje ih da  doživotno budu aktivni u svim društvenim zbivanjima i na taj način učestvuju u kreiranju odnosa u društvu, po svojoj meri.

Promovisanje zdravog načina života i životnih izbora
Deca koja pomažu  drugima se mnogo ređe uključuju u rizična ponašanja. U SAD je 1993.godine urađeno istraživanje koje je obuhvatilo 47000 dece od 5-og do 12. razreda, tj, od 12 do 18 godina.  Rezultati istraživanja ukazuju da su deca i omladinci, koji su volontirali  jedan sat ili više nedeljno  bili manje  uključeni u rizična ponašanja od onih koji nisu aktivni u volontiranju . Na primer, 14% dece koja ne učestvuju u dobrovoljnim aktivnostima  često koriste alkohol, međutim, samo 7% dece koja su volonteri povremeno konzumiraju  alkohol. Pored toga, 13% dece koja ne učestvuju u volonterskim aktivnostima zaostaju razred u školi (kod nas bi to bilo ponavljanje)  u ​​odnosu na samo 7% dece koja su učestvovala u volonterskim aktivnostima.
Zašto volontiranje odvraća od negativnog ponašanja? Mogući razlog je što volonterski projekti pružaju pozitivno struktuirane aktivnosti za decu i omladinu i na taj način im daju šansu da prepoznaju razliku između dobrog i lošeg ponašanja. Njima se pruža prilika da komuniciraju sa svojim vršnjacima i odraslima, da uporede različita ponašanja i posledice takvih ponašanja. Sva ta saznanja “iz prve ruke” im pomažu da ne donose loše izbore. Pozitivno okruženje volonterskih organizacija je dobra protivteža negativnim uticajima koji mogu dovesti do loših izbora.
 Pošto volontiranje promoviše zdrav način života i obeshrabruje negativne odluke, ono je važan resurs za rešavanje nekih od goruća pitanja mladih, kao što su trudnoća tokom adolescencije, odustajanje od škole, zloupotreba narkotika, i nasilja. Prema rezultatima istraživanja, iskustvo stečeno kroz volontiranje i pomoć ugroženima, mladim ljudima daje razlog da ostanu u školi, nastoje da uče, izbegavaju suviše rane trudnoće, ne koriste narkotike i alkohol, ne budu nasilni.

Pozitivan uticaj na razvoj ličnosti i odrastanje

 

Deca koja učestvuju u volonterskim programima brže se razvijaju psihološki (emotivno), socijalno i intelektualno.
Psihički razvoj se ubrzava povecanjem samopštovanja, odgovornosti i interesovanja za učenje. Zadaci koje dobijaju tokom volontiranja zahtevaju od njih učenje, pozitivno samopouzdanje i moralno rezonovanje, što sve pozitivno utiče na  razvoj njihove ličnosti.
Socijalno sazrevanje se ubrzava razvojem novih socijalnih veština i jačanjem osećaj dužnosti ili odgovornosti za društveno-koristan rad. Mogući razlog za jačianje osećaja odgovornosti je da kroz volonterska iskustva, deca i omladinaa sebe vide kao značajne u živote drugih, i shvataju da imaju sposobnost da učine nešto ili nekoga boljim nego što jeste. Pored toga, istraživanja su pokazala, da volonteri  pokazuju veću motivaciju da preduzmu akciju, i razvjajuo više pozitivnih stavova prema odraslima i svojim vršnjacima..
Volontiranje proširuje intelektualne sposobnosti pojedinca, jer volonterske aktivnosti, često puta daju nova znanja i pružaju mogućnosti primene stečenih znanja. Većina volonterskih programa zahteva od učesnika da razmisle o svojim iskustvima i procesima u kojima su učestvovali.

Učenje životnih veština
Volontiranjem se razvijaju važne životne veštine i vrednosti kod dece. Ovo može biti posebno važno u radu sa decom koja imaju manje mogućnosti da razviju sposobnosti i interesovanja, poput onih u siromašnim urbanim sredinama. Volonterske aktivnosti stimulišu razvoj veština neophodnih za produktivan život u odraslom dobu. Veštine koje mnoga deca ne mogu da vide modelovane u svakodnevnom životu,( odgovornost za izvršenje zadatka, tačnost, pouzdanost, dobru snalaženje i slaganje sa drugima) su modelovane u svim volonterskim programima.

Pronalaženje mesta u zajednici

 

Volontiranje je savršen način da deca postanu produktivni, aktivni članovi zajednice. Kroz volontiranje, deca mogu dati dragocen doprinos unapređenju zajednice. Učešćem u volonterskom radu, mladi ljudi postaju partneri odraslima u rešavanju problema zajednice i na taj način se smanjuje generacijski “jaz”, koji često dovodi do nerazumevanja i nepotrebnih sukoba.  Kao rezultat toga, zajednica postaje istinsko zajedništvo, gde svi pojedinci te zajednice dele zajedničku viziju i brinu jedni za druge. U tako stvorenoj atmosferi zajedništva, mladi i odrasli će zajedno brže napredovati.

Podsticanje solidarnosti kao modela ponašanja

 

Razvojni teoretičari sugerišu da iskustva u detinjstvu i ranoj adolescenciji imaju snažan uticaj na  oblikovanje sistema vrednosti u životu svakog čoveka. Studije pokazuju da odrasli koji su aktivni u pitanjima socijalne pravde su u visokom procentu  učestvovali u dobrovoljnom radu kao deca i / ili tinejdžeri.

Volontiranje je značajna dimenzija u širenju mogućnosti učenja, razvoju životnih sposobnosti, kao i građanske odgovornosti. Zato preporučujem svima, i deci i roditeljima, potražite najbliži volonterski centar, organizujte dobrovoljne aktivnosti u obdaništu, školi, mesnoj zajednici…

POVEZANI ČLANCI:
Moje dete - moja budućnost: Trema/nesigurnost u sebe pred prijemni ispit
Moje dete - moja budućnost: Uloga roditelja u razvoju deteta
Moje dete - moja budućnost: Mala matura, prijemni ispit ili šta zameram našem školstvu
Moje dete - moja budućnost: Moje dete psuje
Moje dete - moja budućnost: Alkohol, mladi i zabrane
Učitava se...

Нема коментара: