среда, 5. октобар 2011.

Tvrdoglavo dete

Kada neko postane roditelj, pored ogromne radosti, srešće se i sa mnogo izazova. To je kao potpisivanje doživotnog ugovora koji znači najmanje 21 godinu potpune posvećenesti, dilema, traženja odgovora…Sukob želja počinje još tokom ranog detinjstva, i ako se ne razreši na vreme, ozbiljno se zaoštrava kada deca postanu tinejdžeri.
Deca su jednostavno rođena sa svojim, jedinstvenim osnovnim osobinama. Neka deca su tvrdoglavija od drugih. Sva deca se tvrdoglavo ponašaju u nekom trenutku. Tvrdoglavost može imati niz uzroka. Ona može da varira od nerazumnog straha da otpora promenama. Ponekad stanje u porodici postaje vrlo neprijatno, zbog dečje tvrdoglavosti. Vrlo često roditelji reaguju sa ljutnjom, jer smatraju da ponašanje njihovog deteta ugrožava njihov autoritet. Međutim, bes samo dodaje ulje na vatru.

Jedino pravo rešenje je da u ovim situacijama, roditelji budu strpljivi.. Prvo, potrebno je da pronađu uzrok tvrdoglavosti svoje dece. Potrebno je da misle mirno. Tokom odrastanja svoje dece, kada sam bila zbunjena njihovim ponašanjem, nisam odmah reagovala. Odložila bih svoju reakciju dan ili dva, a za to vreme bih intenzivno razmišljala kakao da odgovorim na događaj u kome je dete pokazalo štetnu tvrdoglavost. Ponekad, po čitavu noć nisam spavala tražeći najkorisniji način pristupa nekom problemu sa decom. Uz pravi pristup i razumevanje, uspevala sam da neprijatnu situaciju preokrenem u podsticajnu i prijatnu atmosferu u porodici.
 Iz svog iskustva prenosim nekoliko saveta koji vam mogu koristiti:
·    Ne gledajte na  tvrdoglavost kao na negativnu osobinu, posmatrajte i pozitivnu stranu ove osobine. Dečja tvrdoglavost može biti način da ono pokaže šta misli o sebi ili da postigne neke ciljeve, za čije postizanje ima manje sklonosti.
·    Kad god je to moguće, sa puno uvažavanja, treba pregovarati sa detetom i postići kompromis.
·    Ne reagujte burno, mirno objasnite detetu svoje mišljenje i ukažite i na dobre i na loše strane, i svog mišljenja i detetovog ponašanja. Analizirajte moguće posledice. Ako posledice nisu opasne po dete, dozvolite mu da ih iskusi. Sledeći put će vas pažljivije slušati.
·    Najbolji način je da razgovarate sa svojim detetom o njegovom tvrdoglavom ponašanju. Miran razgovor je dobar način da se “ohlade glave” i dečje i roditeljske.
·    Zajedno sa detetom identifikujte problem i tražite rešenje, na taj način dete vas neće tretirati kao neprijatelja, već kao nekog ko mu pomaže u rešavanje složenih situacija.
·    Da bi ste izbegli konflikt, ako želite da dete nešto uradi, ne prekidajte ga u njegovim aktivnostima, čak ni u gledanju TV-a, sačekajte da završi.
·    Budite odlučni kada tražite da dete nešto učini, ne ubeđujte se, vi ne tražite uslugu, ono to čini za sebe i zbog sebe. Takođe budite jasni u pogledu posledica neposlušnosti.
·    Pokažite poštovanje detetu, uvažite njegove želje, bez obzira da li vam se dopadaju ili ne. Na isti način će dete uvažavati vas, a poštovanje i poverenje je daleko bolji vaspitač od kazne  i straha.
·    Jedan od najboljih načina uvođenja poštovanja u međusobne odnose je da budete istovremeno i ljubazni i odlučni. Ljubaznost pokazuje uvažavanje deteta, a odlučnost, respekt prema onome što je potrebno da bude urađeno.
·    Imajte na umu da vaši zahtevi treba da budu razumni i u skladu sa sposobnostima deteta.
·    Nikada ne zaboravite da pohvalite svoju decu za dobro ponašanje. Pohvala je bolji vaspitač od kazne.
·    Uporna deca na većinu situacija gledaju tako da neko mora da izgubi a neko da pobedi. Tada predložite pobednik-pobednik mogućnost. Iznesite mu šta vi želite i zašto, i predložite mu da nađe rešenje kojim ćete oboje biti zadovoljni.
·    Ponekad je korisno učiniti nešto neočekivano. Ako primetite da je situacija gora nego inače, učinite nešto lepo za dete, kupite mu stvar koju već dugo želi, dozvolite mu da napravi zabavu u kući. Objasnite detetu da to nije nagrada za njegovo tvrdoglavo ponašanje, već vaša želja da ga oraspoložite nekim lepim događajem kako bi ste mu pomogli da promeni svoj stav i ponaša se sa uvažavanjem i sebe i porodice.
·    Pokušajte da posmatrate svet njegovim očima, kako bi ste ga bolje razumeli.
Najvažnije je da sačuvate strpljenje, da ne reaugujete burno i da pokažete razumevanje. Strpljenje je najvažnije.

POVEZANI ČLANCI:
Moje dete - moja budućnost: Mala matura-testovi, rezultati i bodovanje
Moje dete - moja budućnost: Društvene veze i privilegije u školi
Moje dete - moja budućnost: Strah od vode
Moje dete - moja budućnost: Letnji raspust i opasnosti
Moje dete - moja budućnost: Letnji raspust – učiti ili ne učiti
Učitava se...

Нема коментара: