субота, 16. јул 2011.

Dečji rođendan

Svaka porodica je posebna i svako dete je posebno, zato rođendan vašeg deteta treba proslaviti na vaš, poseban način. Taj dan je i prilika da uvedete porodičnu rođendansku tradiciju.
Rođendan deteta je svakako najlepši  dan u godini u jednoj porodici. Ali možda baš zato što je tako važan, on sa sobom nosi i određenu dozu stresa i nespokoja. Da li će sve biti savršeno, da li ste do detalja isplanirali rođendansku proslavu, da li će se detetu dopasti poklon, da li će gosti mali i veliki biti zadovoljni…
Nekad u žurbi oko priprema i gostiju zaboravimo na svoj i detetov provod. Iskoristimo taj dan da se posvetitimo  isključivo njemu i njegovim potrebama.
Zašto ne bismo ustanovili neke male zabavne rituale. Velike su šanse da će jednog dana dete pamtiti takve i slične sitnice a ne da li je toga dana kuća bila sređena tip-top, da li su gosti bili oduševljeni izborom jela i pića i sličnim detaljima kojima se roditelji ponekad previše opterećuju.
Evo nekoliko ideja …
Možete organizovati ponoćni telefonski poziv. Zamolite nekog od prijatelja da pozove u ponoć i otpeva rođendansku pesmu i čestita rođendan vašem detetu.
Uobičajeno je da dete dobija poklone za svoj rođendan, ali možete mu predložiti da i ono napravi sitne poklone zahvalnosti za svakog člana porodice za njihovu pomoć u prethodnoj godini. Može spremiti i neke male darove za svoje goste na proslavi.
Stavite raznobojne papirne stolnjake na stolove, po kojima mali gosti mogu da pišu i crtaju.
Omogućite detetu da zamisli tri želje. Napravite dve torte, jednu veliku sa svećicama, kojom ćete poslužiti goste i jednu veoma malu. Dete zamišlja prvu želju dok duva svećice na velikoj torti. Onda  donosite malu tortu  i date detetu da zagrize i zamisli drugu želju. Zatim mu date pribor za sečenje i odseca prvo parče velike torte i zamišlja treću želju. Još će biti zanimljivije ako tu malu tortu dete samo dekoriše, po sopstvenoj želji.
Nakon što dečak ili devojčica koji slave rođendan ugase svećice na torti, možete ih paliti ponovo i ponovo da omogućite svim gostima na proslavi da duvaju svećice i zamisle želju.
Uvedite rodjendanski spomenar. Svake godine na rođendanskoj proslavi  svi članovi porodice i gosti treba da se potpišu i napišu rodjendansku poruku. Taj spomenar će biti dragocena uspomena u životu vašeg deteta.
Svake godine, vaša ćerka na svoj rođendan može obući venčanicu svoje mama. Fotografišite je i fotografiju stavite u poseban album.  I dečak i devojčica mogu da se fotografišu ispred  tate i mame , i te fotografije čuvajte u posebnom rodjendanskom albumu. Neka dete na rođendan ostavi otisak šake i stopala na papiru. Stavite ih pored fotografija. Biće to izuzetna hronologija odrastanja.
Ako ste dekorisali prostoriju balonima, nakon zabave podelite gostima sve balone ili ih motivišite da ih puste da odlete.
 Posle proslave budite sa detetom dok otvara svoje rođendanske poklone. Poklona je obično previše pa možete izabrati nekoliko koje ćete sutradan, zajedno sa svojim detetom odneti u neku humanitarnu organizaciju i pokloniti deci koja odrastaju u težim uslovima

Učitava se...

Нема коментара: