петак, 16. септембар 2011.

Polazak u predškolsko

Polazak u školicu ili popularno predškolsko je kritičan trenutak u razvoju vašeg deteta, a vi  možete igrati važnu ulogu u ovom predivnom putovanju. Evo šta roditelji treba da znaju o školici:

.    1.  Kada upišete svog mališana u školicu, vaš posao nije završen, zapravo tek počinje. Vaspitač vašeg deteta je vaš partner i zato ga informišite o dogadjajima kod kuće koji mogu uticati na ponašanje deteta u školici. Podelite sa njim, kako ono što rade u školici utiče na ponašanje vašeg deteta kod kuće.  


 2.  Ovo više nije bakin i dekin način brige o detetu. Sve što se radi u školici je odredjeno pravilima i standardima, a mnogo toga što se dešava u predškolskom je vrlo blisko načinu rada u I-vom razredu osnovne škole. Tu se dete priprema za prve ozbiljne testove. Da bi ste povećali sposobnosti usvajanja zananja svoga deteta:
• Razgovarajte sa njim o tome šta su njegova interesovanja.
• Ohrabrite ga da bude radoznalo i postavlja pitanja.
• Naglasite slova i brojeva kada ih vidite u knjigama i po gradu.
• Podržite ga u rešavanju svakodnevnih problema.

3.      Što više samokontrole ima vaše dete, uspešnije će biti u školi. Deci je potrebna praksa u odlučivanju kako i kada da izraze svoja osećanja i potrebe, a kada i da li da deluju impulsivno. Pomozite detetu da razvije i uvežba ove veštine kod kuće pre nego što ih testira u školi, gde su posledice ometanje učenja za njega i za druge u razredu.

4.      Budite upoznati sa svim što se radi u predškolskom. Razgovarajte sa vaspitačima, pregledajte knjige, sveske i crteže. Kada znate šta dete u školici uči i radi, bićete u mogućnosti da mu pomognete da bolje razume i ravnopravno učestvuje u grupnom radu. Volontiranje  je divan način da se upoznate o tome šta se dešava u školici i da pokažete detetu koliko vam je stalo do njegovog rada. Nažalost, kod nas je ovaj oblik saradnje retko prisutan.
5.      Vašem detetu je potrebno mnogo prilika za igru van škole. Igra je način na koji ono uči o sebi, ljudima i svetu oko sebe. Ali češće nego što mislimo igra van škole biva “proterana” kada dete krene u školicu. Igranje kako samog deteta, tako i u malim grupama će olakšati učenje i omogućiti vašem detetu da vežba životne  veštine i koncepte.
6.      Čitanje sa detetom jednom dnevno nije dovoljno. Pokušajte da čitate zajedno najmanje tri puta dnevno. Knjige su najbolji naćin za izgradnju vokabulara, učenje o štampi, kao i razvijanje slušanja i rane pismenosti. Kada čitate, razgovarajte o knjizi. Razgovarajte o likovima i događajima, podstičite ga da prognozira i kreira nove završetke. Ukazujte na slova i reči u tekstu, i ohrabrite ga da rimuje zvuke i reči i da identifikuje početak i kraj zvukova.
7.      Crtanje, škrabanje i pokušaj pisanja kod kuće je izuzetno važno. Vaše dete treba da ima mnogo prilika za korišćenja olovke, bojica, markera i svega ostalog čime se može pisati, da bi moglo da se izrazi u pisanoj formi. Ono počinje sa škrabanjem  i pisanjem linija, prelazi na slova i svoje ime, a zatim na reči i rečenice.
8.      Domaći zadatak je prilika za razgovor, razmenu mišljenja, kao i slušanje. Mada retko, i vaspitači u školici daju domaći da bi dete uvežbalo ono što je rađeno u grupi. To je prilika za vas da saznate šta vaše dete uči u predškolskom i kako usvaja veštine. Razgovarajte sa detetom o domaćem zadatku, To mu pokazuje da vam je stalo i da uvažavate ono što ono radi u školici.
9.      Televizija i video igre troše dragoceno. Vremenski ograničite vreme pred ekranom. Sati provedenih sa ovim elektronskim uređajima mogli biti drugačije provedeni, u razgovoru, čitanju, ili aktivnom učenju kroz igru.
10.   Iskustvo iz prve ruke je drugi učitelj vašeg deteta. Vodite ga u muzeje, zoo vrt, akvarijum, biblioteke, parkove, na umetničke performance, različite geografske lokacije, kao što su planine, plaže, šume. I to često.

POVEZANI ČLANCI:
Moje dete - moja budućnost: Dečji džeparac
Moje dete - moja budućnost: Roditelji, deca i društvene mreže
Moje dete - moja budućnost: Kućni ljubimci i alergije
Moje dete - moja budućnost: Ko je kriv zbog porasta gojaznosti kod dece?
Moje dete - moja budućnost: TV i gojaznost kod dece

Učitava se...

Нема коментара: