субота, 30. јун 2012.

Dan pre prijemnog ispita iz matematike

Ovaj članak je namenjen prvenstveno maturantima koji polažu test iz matematike za prijem na fakultete.
Da bi se položio svaki ispit potrebna je dobra priprema. O tome je sada kasno govoriti, i ako pretpostavimo da ste se dobro pripremili, pristup ispitu može napraviti značajnu razliku u bodovima, a na prijemnom ispitu samo 1 bod može da bude presudan.

 

1.      Proverite svoje znanje pre ispita

Dobro ste se pripremili i ispit je sutra. Sada ćete a) odahnuti i otići u krevet, b) uključiti TV i gledati Simpsonove ili c) proveriti svoje znanje?
 Tačno je, nije vreme za bubanje, bolje ste pripremljenji nego ikada do sada. Iskoristite dan da ponovite sve formule. Ako imate testove iz prethodnih godina, pogledajte svaki test i recite sebi kako se koji zadatak radi i koje formule treba koristiti. Naravno, možete samo da gledate Simpsonove, ali se nemojte iznenaditi ako vaš rezultat bude sličniji Bartovim ocenama nego Lizinim.
2.      Odmorite se
Pobrinite se da se dobro naspavate pre ispita. Osećaćete se bolje i misliti jasnije ako ste se dobro odmorili. Uzeti tabletu za umirenje pre spavanja, nije greh a nije ni štetno. Nije preporučljivo uzimati klasične tablete za uspavljivanje, ali će tableta za umirenje i protiv panike dobro doći. (Ksalol, na primer). Proverili ste znanje poslednji put i sada ste dobro pripremljeni.  Zapamtite, spremni ste i ma šta se desilo, nije kraj sveta. Korisno je uzeti žvakaću gumu pre ispita.
3.      Smirite se i ne žurite
Kada dobijete zadatke, polako ih pročitajte. To će vam dati sliku o težini zadataka i koliko vam je vremena potrebno za svaki od njih. Prvo uradite zadatke iz oblasti koje najbolje znate, zatim pređite na ostale. Ako “zaglavite” na nekom zadatku, ostavite ga, ali ne brišite. Vratite se na njega kasnije, u ostatku vremena. Svi ste već računali koliko zadataka je potrebno da “prođete” i zato ne odustajte lako dok niste sigurni da ste ispunili plan. Ono što je najvažnije, nemojte se žuriti. Vreme koje je određeno za izradu je uvek dvostruko duže od onog koje je neophodno.8
4.  Obratite pažnju na urednost
Svaki nastavnik matematike će vam reći da je aljkav rad  najgori neprijatelj u rešavanju zadataka.. Čak i ako znate materiju odlično, greška u sabiranju ili zaboravljeni negativan znak  može upropastiti ceo rezultat. Ne računajte napamet ni najprostije operacije. Ako napravite grešku, koristite gumicu – ona je zato tu, ako pišete hemijskom, kupite korektor.  
5.       Proverite svoj rad.
Odlično, završili ste svoj rad pre isteka vremena. Nemojte ga odmah predavati. I oni sa najboljim rezultatima prave greške, tajna njihovog uspeha je što uvek dva puta provere svoj rad pre nego što ga predaju. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je provera važna, uvek ćete naći neku grešku. U svakom slučaju, zavisno od tipa zadatka, verovatno ste od svog nastavnika dobili neke savete kako da proverite rezultat. Osim provere, pažljivo pređite svaki red i razmislite da li rezultat ima smisla., Naravno da nećete pronaći sve greške, ali ćete eksponencijalno uvećati svoje šanse na uspeh. Ne zaboravite 1 bod znači razliku od 5 do 10 mesta na rang listi.
UPOZORENJE!
Ne žurite! Ako napravite grešku, problem potpuno izbriše, i počnite iz početka.
Ne razgovarajte ni sa kim i nikada ne varajte. To vam je možda bilo oprošteno u srednjoj školi, na prijemnom ispitu neće.  Čak i ako vas neko nešto pita, ne odgovarajte.
Dajte sve od sebe, i kada imate dilemu oko formule ili načina izrade, radite zadatak na oba načina. Na kraju proverite. Jedna od primenjenih formula će biti tačna.

Učitava se...

Нема коментара: