уторак, 22. мај 2012.

Optimizam nam daje razlog za život!

Danas nije lako biti optimista, ali optimizam je naše najjače oružje da učinimo život lepšim, zdravijim i uspešnijim.
Koristi od optimizma

Zdravlje

U studiji koja je obuhvatila 99 studenata Univerziteta Harvard, oni koji su bili optimisti u 25 godini bili su znatno zdraviji u starosti između 45 i 60, od onih koji su bili pesimisti. Druge studije su pokazale da su pesimisti imali  više stope  zaraznih bolesti, bili lošeg zdravlja, i ranijeg mortaliteta.
Veća dostignuća

Seligman je analizirao rezultate sportskih ekipa i utvrdio da su timovi sa više optimizma stvorili više pozitivne sinergije i ostvarili bolje rezultate od onih pesimističkih. Druga studija je pokazala da su pesimistični plivači koji su verovali da neće ostvariti svoje najbolje rezultate na takmičenju, zaista bili lošiji od svojih mogućnosti. Optimistični plivači nisu imali ovu ranjivost.

Postojanost 

Optimisti ne odustaju tako lako kao pesimisti, i oni će najverovatnije postići uspeh zbog toga. Neki optimisti biznismeni, kao Donald Tramp su bankrotirali (čak i više puta), ali su uspeli da potraju i pretvore svoje neuspehe u milione.

Emocionalno zdravlje

U studiji klinički depresivnih pacijenata, otkriveno je da je 12 nedelja kognitivne terapije (koja uključuje preusmeravanje misaonih procesa) imalo bolje rezultate od lekova, a efekti su bili dugotrajniji. Pacijenti koji su imali ovu obuku u optimizmu stekli su sposobnost da se efikasnije suočavaju sa budućim neuspesima.

Duži život

U retrospektivnoj studiji, od 34 zdrava bejzbol igrača koji su igrali između 1900 i 1950, optimisti su živeli znatno duže. Druge studije su pokazale da su pacijenti-optimisti oboleli od raka dojke imali znatno bolje rezultate u lečenju nego pesimisti.

Manje stresa 

Optimisti takođe doživljavaju manje stresa nego pesimisti ili realisti. Zato što veruju u sebe i svoje sposobnosti, oni očekuju da će se desiti dobre stvari. Negativne događaje vide kao manje neuspeshe koji se mogu prevazići, a pozitivne događaje kao dokaz daljih dobrih stvari koje dolaze. Verujući u sebe, oni takođe stvaraju uslove za više pozitivnih dešavanja u njihovim životima.

Kako biti optimista

1. Napustite pretpostavku da je svet protiv vas, ili da ste rođeni sa sivim oblakom nad glavom. To je pretpostavka koja nema utemeljenje ni u životu ni u nauci. Ponekad  pokupimo smisao za pesimizam od jednog roditelja koji je napravio negativne pretpostavke o svetu negde duž životnog puta. U svakom slučaju, ako pripišete svoj pesimizam jedinstvenom skupu okolnosti a ne stanju samog sveta, lakše će biti da promenite svoj stav prema životu.

2.. Shvatite da prošlost nije isto što i budućnost. Samo zato što ste doživeli bol ili razočarenje u prošlosti ne garantuje da će se ono što počinje loše, loše i završiti.

3.. Vidite sebe kao uzrok, a ne rezultat. Ne morate biti žrtva okolnosti. Prestanite razmišljati o tome šta se dešava sa vama i počnete da razmišljate o tome šta može da se desi. Ako niste zadovoljni načinom na koji živite sada, postavite ciljeve i krenite dalje. Koristite svoje negativna iskustva iz prošlosti da izgradite karakter i donosite bolje odluke. Život podrazumeva preuzimanje mnogo rizika svaki dan, a samo neki od njih će završiti pozitivno. To je ono što definiše rizik. Ali,  s druge strane, neke akcije će dovesti do dobrih rezultata, pa je generalno bolje imati raznolikost u životu nego nemati ništa uopšte.

4.. Koristite pozitivne afirmacije. Zapišite kratke izjave koje vas podsećaju na ono što pokušavate da promenite u načinu viđenja sveta. Stavite ih na mesta gde ćete ih videti svaki dan, kao što je na vašem kupatilu ogledalu, unutar vaše kasete, na monitoru računara.Na primer:

 •. "Sve je moguće"
 • "Okolnosti ne čine mene, nego ja stvaram okolnosti"
 • "Jedino što mogu da kontrolišu je moj stav prema životu."
 • "Ja uvek imam izbor."
 •”Biram da živim pozitivnu stranu života ".

5.. Imajte na umu da je život kratak. Kada osetite pesimizam, podsetite sebe da se svaki minut života računa, i da je bolje to vreme provesti uživajući u životu, nego brinuti o lošim stvarima koje se mogu desiti, ali i ne moraju. U svojoj suštini, pesimizam je nepraktičan, jer provodite vreme misleći o stvarima koje se nisu desile a verovatno se neće ni desiti. Pesimizam rađa neodlučnost. To je gubljenje vremena, a vreme je ograničen resurs koji ne možete uzimati zdravo za gotovo.

6. Budite uravnoteženi optimista. Niko ne sugeriše da budete nesvesni okolnosti u kojima živite, pretvarajući se da se ništa loše nikada neće desiti. Umesto toga, budite racionalni optimista koji uzima u obzir i dobre i loše stvari i preduzima korake da i one loše pretvori u dobre. Pripremite se za najgore, ali nadajte se najboljem.

Moje dete - moja budućnost: TV i gojaznost kod dece
Moje dete - moja budućnost: Crvena olovka
Moje dete - moja budućnost: Uticaj redosleda rođenja na ličnost deteta
Moje dete - moja budućnost: Čitanje je zaista važno !
Moje dete - moja budućnost: Bil Gejts upozorava: Zaštitimo svoju decu


Učitava se...

Нема коментара: