уторак, 15. март 2011.

Vaš dan sa školskim detetom

       Kad Vaše dete krene u školu, organizacija dana svih članova porodice mora da se promeni i uskladi sa njegovim obavezama. Kada ide u školu pre podne, dete obavezno mora da doručkuje. Obrok bi trebalo da bude raznovrstan, a mlečni proizvodi su obavezni. Ako ste u kući, pripremite doručak zajedno, porazgovarajte o svim temama, osim o školi. Ako odlazite ranije na posao, pripremite doručak ranije , ali posle podne, obavezno proverite da li je dete doručkovalo.                                                                                Poželjno je da za užinu pripremite voće i čokoladicu. Brza hrana koju deca kupuju u prodavnicama u blizini škole je nezdrava i stvara štetne navike. Spremite voće i slatkiš, koje dete voli da jede.  Ukoliko je u školi organizovana užina, još bolje, pripremite samo voće.

       Kada dete dođe iz škole, razgovarajte sa njim. Prvo saznajte da li se dete umorilo, da li je dan u školi bio zanimljiv, kako se družilo, pa tek onda pitajte za ocene. Najčešće će Vam dete to spontano ispričati. Ako je dete dobilo dobru ocenu, pokažite zadovoljstvo, pohvalite ga, ukažite da je to rezultat vrednog rada. Ako je ocena loša ili ispod očekivanja, ne grdite dete. Ono je dovoljno nesrećno zbog toga. Saznajte šta  je uzrok loše ocene, ponekad nije neznanje. Ohrabrite ga, utešite, napravite plan kako da pomognete detetu da popravi ocenu. Recite mu, na primer: "Ništa strašno, popravićeš ti to. Hajde da napravimo plan, mama i tata će ti pomoći."
       Najbolje je da, posle kratkog odmora, dete odmah nauči sve lekcije i napiše domaći zadatak iz današnjeg školskog dana. Pratite tok učenja, saznajte koliko je dete zapamtilo na času i šta je zapisalo. Ne dozvolite mu da predugo sedi nad knjigom, podstičite ga da uči aktivno, ograničite vreme za svaki predmet, ako je potrebno. Ako detetu neki deo lekcije nije dovoljno jasan, tražite od njega da Vam taj deo pročita iz knjige, a onda kaže kako je razumelo. Postavljajte mu pitanja i navedite ga da samo donese zaključak. Nikako nemojte Vi da čitate i prezentujete gotova rešenja.
        Potom dete treba da ponovi lekcije za sutrašnji školski dan. Onda neka spakuje knjige, sveske i pribor za sutra. Ostatak dana provedite bez razgovora o školskim obavezama.
        Ukoliko niste u kući kad dete dolazi iz škole, ostavite pripremljen ručak, i po dolasku proverite da li je dete ručalo. Dete treba da nauči lekcije i uradi domaći samo. Kada dodjete obavezno proverite naučeno i tačnost domaćeg zadatka. Ukoliko je nešto loše urađeno, ne kritikujte. Ako je lekcija nedoučena, recite:"Dobro je, treba još samo da utvrdimo ovaj deo i biće odlično." Ako je domaći zadatak netačan, recite detetu: "Hajde da proverimo ovo, nešto mi nije jasno." Navedite ga da samo pronađe grešku.
        Kada dete ide u školu posle podne, uveče porazgovarajte o danu u školi i o školskim obavezama. Zajedno procenite u čemu mu je potrebna Vaša pomoć i odmah to uradite. Napravite zajedno raspored za sutra pre podne. Posle obaveznog doručka, dete treba da nauči preostale lekcije i uradi domaći iz prethodnog dana, ponovi lekcije za današnji dan, spakuje knjige, odmori se i obavezno ruča pre polaska u školu.
       Ako ovako započnete prvi dan u školi, Vaše dete će brzo steći naviku da uči redovno, a Vi će te samo pomagati kada je potrebno, podsticati i pratiti.

PROČITAJTE I:
Učitava se...

Нема коментара: