субота, 13. јул 2013.

Đaci na raspustu ne treba ništa da uče

Savet psihologa: Đaci na raspustu ne treba ništa da uče
Ne terajte školarce da leti čitaju lektiru i spremaju se za sledeću školsku godinu. Raspust je, treba što više da se druže, odmaraju i igraju, kažu psiholozi.
Školski psiholozi nikako ne preporučuju da se tokom raspusta uči, niti da roditelji nameću deci privatne časove i sadržaje za koje ona nisu zainteresovana.
Deca koja imaju određenih razvojnih problema, kao što su disleksija, disfazija, disgrafija i slično, treba da rade u kontinuitetu, ali ne više od sat vremena dnevno. Dinamiku treba usaglasiti sa stručnjacima koji tu decu prate.
Psiholog Radmila Grujičić kaže da deca na raspustu pre svega treba da se igraju, borave napolju i da se druže i sa vršnjacima i sa roditeljima. (Izvor Blic-online) 
– Đaci su zaista opterećeni u školi. Predmeta je dosta, gradivo obimno. Oni gotovo i ne stižu da se druže s vršnjacima, osim u školi i, eventualno, za vikend. Za vreme raspusta to treba da nadoknade i da se siti naigraju i ispričaju. Ritam života sada je takav da je, nažalost, sve manje vremena i za druženje u okviru porodice. Prosto smo željni jedni drugih. Letnje ferije su prilika da se i to nadomesti. Svi roditelji koji to mogu trebalo bi godišnje odmore da koriste u vreme letnjeg raspusta i da, ako mogu, otputuju s decom. Ako baš i nemaju novca za putovanja, mogu bar da šetaju zajedno, odu do obližnjeg izletišta, pogledaju neku izložbu – savetuje Grujičićeva.
Dobro je, ističe, bar na nekoliko dana decu ostaviti kod rođaka u nekom drugom mestu. Promena svakom prija, a odvajanje na par dana od roditelja može pomoći da se dete osamostali.
Besplatne programe, kreativne radionice, škole plivanja i slično, koji se za vreme raspusta organizuju u većini gradova, treba iskoristiti. Besplatni su i pomažu deci da raspust ispune nečim sadržajnim.
– Problem je jedino što nema mesta baš za sve, pa se treba prijaviti na vreme. Roditelji tu mogu mnogo da pomognu tako što će se informisati o ponuđenim sadržajima kako bi deca na vreme bila prijavljena – kaže Grujičićeva.
Da li decu treba pustiti da letnji raspust provedu pored televizora i kompjutera ili im treba na neki način organizovati slobodno vreme, pitanje je koje muči mnoge roditelje. Psiholozi savetuju da bi bar na početku raspusta decu trebalo pustiti da rade ono što vole, da se druže i zabavljaju, pa, ako to žarko žele, da se nagledaju televizora ili naigraju igrica. Štetno je, međutim, ako su to jedini sadržaji koji decu okupiraju tokom raspusta i u tom smislu bi trebalo organičiti sedenje ispred ekrana.
Deca veoma često ostanu bez ideja čime bi popunili svoje slobodno vreme, pa je u tom smislu sugestija roditelja dobrodošla. Najbolje je da na kraju svakog dana, razgovarate sa detetom i zajedno napravite plan aktivnosti za sutra. Naravno, pre svega poštujući želje deteta, uz ograničavanje vremena provedenog uz televizor i kompjuter.

Ucitavanje...


Нема коментара: