недеља, 30. октобар 2011.

Deca i roditelji u potrošačkom društvu

Šta to znači biti potrošač u današnjoj kulturi? Biti istovremeno skroman ali i svestan zahteva današnjeg vremena, ili nešto treće?
 Pripremajućí se za pisanje ovog članka, pokušala sam da pronađem istraživanja i radove naših sociologa, ali nažalost, društvene nauke su opet zatajile. Verujem da se naša nauka bavi pitanjima savremenog života, ali radovi nisu dostupni na najposećenijim medijima (internet, društvene mreže), pa nam ne mogu ni koristiti. Šta je tu je, iskoristila sam istraživanja i preporuke svetskih stručnjaka, na svu sreću, oni smatraju da njihovi radovi imaju smisla samo ako sa njima upoznaju što veći broj ljudi.
Uloga nas roditelja, u potrošačkom društvu je da pokažemo deci šta znači biti potrošač u svetu konstantnog reklamiranja i trošenja. Kako možemo promovisati životni stil koji se ne oslanja samo na kupovinu i potrošnju? I, za stariju decu, koje vrste veština su potrebne da bi kao potrošači razmišljali kritički i nezavisno.

четвртак, 27. октобар 2011.

Geometrija u ravni - ugao

1.      Jedinice mere uglova
Jedinice mera za ugao su stepeni i radijani. Ako sa F označimo ugao izražen u stepenima, a sa j isti ugao izražen u radijanima, formule za pretvaranje su:

петак, 21. октобар 2011.

Nedostatak samopoštovanja i samopouzdanja kod vašeg deteta

O samopoštovanju i samopouzdanju                                                                      
Samopoštovanje je način na koji vidi osoba sebe. Svako ga ima u različitim stepenima. Osoba sa visokim / pozitivnim samopoštovanjem misli dobro o sebi i oseća da ima puno toga da ponudi. Osoba sa niskim ili lošim samopoštovanjem generalno se oseća bezvredno i da može malo da doprinese. Bez pozitivnog samopoštovanja malo je verovatno da je moguće ostvariti pun, srećan i produktivan život. Razvoj osećanja samopoštovanja počinje veoma rano u životu. Na primer, kada dete nauči da hoda ili govori oseća da je postiglo nešto. Pohvale i ohrabrenja u ovom trenutku od strane roditelja, ili ljudi važnih u životu, podstiču pozitivna osećanja i podstiču dete da ide prema sledeém uspehu. Uspeh sam po sebi nije dovoljan. Ljubav, pohvale i ohrabrenja su ključni elementi u pomaganju detetu da razvije pozitivno samopoštovanje.

недеља, 16. октобар 2011.

Značaj volontiranja u razvoju dece

Nažalost, u našoj sredini volontiranje nije razvijeno i prepoznato kao aktivnost od opšteg interesa, u cilju uključenja građana u društvene procese i razvoj humanijeg društva. Zakon o volontiranju je donet tek 2010, postoji i nekoliko vrlo aktivnih volonterskih centara, ali nema aktivnog promovisanja volontiranja, ili istraživanja o značaju voluntarizma. Zbog toga ću u ovom članku preneti  rezultate svetskih istraživanja.
Svi imaju koristi od dece koja su volonteri. Deca svakako mogu mnogo da doprinesu radu humanitarnih organizacija i društvu u celini, svojim dobrovoljnim radom. Sa druge strane volonterski projekti imaju potencijal da učine  dramatične promene u životima svojih mladih učesnika. Značaj volontiranja za razvoj dece je ogroman jer promoviše zdrav način života i izbora, poboljšava razvoj, uči ih životnim veštinama, poboljšava uslove u zajednici u kojoj žive, i ohrabruje ih da  doživotno budu aktivni u svim društvenim zbivanjima i na taj način učestvuju u kreiranju odnosa u društvu, po svojoj meri.

среда, 5. октобар 2011.

Tvrdoglavo dete

Kada neko postane roditelj, pored ogromne radosti, srešće se i sa mnogo izazova. To je kao potpisivanje doživotnog ugovora koji znači najmanje 21 godinu potpune posvećenesti, dilema, traženja odgovora…Sukob želja počinje još tokom ranog detinjstva, i ako se ne razreši na vreme, ozbiljno se zaoštrava kada deca postanu tinejdžeri.
Deca su jednostavno rođena sa svojim, jedinstvenim osnovnim osobinama. Neka deca su tvrdoglavija od drugih. Sva deca se tvrdoglavo ponašaju u nekom trenutku. Tvrdoglavost može imati niz uzroka. Ona može da varira od nerazumnog straha da otpora promenama. Ponekad stanje u porodici postaje vrlo neprijatno, zbog dečje tvrdoglavosti. Vrlo često roditelji reaguju sa ljutnjom, jer smatraju da ponašanje njihovog deteta ugrožava njihov autoritet. Međutim, bes samo dodaje ulje na vatru.

субота, 1. октобар 2011.

Svako može da nauči matematiku!

U ovom tekstu je nekoliko važnih stvari koje treba da zapamtite da biste naučili matematiku. Učenje matematike je slično učenju stranog jezika, u početku je teško, a onda postaje sve lakše i lakše. Pravila u matematici su međusobno povezana, tako da kada savladate jedno pravilo, mnogo lakše ćete savladati čitav niz drugih. Biti frustriran u početku nije nikakav problem, to je prirodni deo procesa učenja, zato ne odustajte! Vi to možete!
Koraci:
1.     Odredite vreme učenja. Matematiku treba učiti najmanje jedan sat, svakog radnog dana.