недеља, 31. јул 2011.

Crvena olovka

Stotine škola u Engleskoj, Australiji i Americi su zabranile svojim nastavnicima da ispravljaju zadatke crvenom olovkom jer to uznemirava decu. One su za ukidanje tradicionalnog metoda ispravljanja radova jer smatraju da je “previše preteći“.
Učenici sve više smatraju da korekcije njihovih domaćih zadataka treba da budu u više nijansi kao što su umirujuće nijanse zelene, plave, roze i žute boje.
Tradicionalisti su osudili zabranu, smatrajući je besmislenom. Oni insistiraju da je greška obeležena crvenom bojom, lakše uočljiva, pomaže učenicima da je zapamte i ne ponove.
Crveno pero seže dalje od većine škola, pošto je razvijeno tokom sredine 19. veka kada su razvijene boje na bazi amonijaka.

понедељак, 25. јул 2011.

Uticaj redosleda rođenja na ličnost deteta

Upravo sam pročitala knjigu Zašto prvorođeni vladaju svetom a poslednjerođeni žele da to promene, autora Majkla Grosa.
Zaključak je:
-Položaj deteta u porodici utiče na osobine njegove ličnosti, njegovo ponašanje i učenje.

 
Prvorođeni
Kao vođe “čopora”, prvorođeni imaju tendenciju da budu:
• pouzdani
• savesni
• sistematični
• oprezni
• kontrolisani
• uporni
Prvorođeni uživaju u prisustvu svojih roditelja, što može da objasni zašto se ponekad ponašaju kao starmali. Prvorođeni su marljivi i žele da budu najbolji u svemu što rade. Oni se ističu u osvajanje srca starijih u porodici.
Imaju želju da se školuju za  zanimanja koja zahtevaju visoko obrazovanje, kao što su medicina, inženjering ili pravo

недеља, 24. јул 2011.

четвртак, 21. јул 2011.

Bil Gejts upozorava: Zaštitimo svoju decu

“Zaštita naše dece. Internet je uneo revolucionarne promene u obrazovanje, pružajući deci mogućnost da se prepuste svojoj intelektualnoj radoznalosti i istraživanju svog sveta. Ali dok im pomaže da saznaju više o dinosaurusima ili svetskoj istoriji, on takođe može da ih izlaži opscenim, nasilnim ili neprikladnim sadržajima. A pošto je Internet neregulisan globalni medij, teško ga je "cenzurisati" na bilo koji tradicionalan način. Privatni sektor je već napravio velike korake u u davanju mogućnosti roditeljima i nastavnicima da uspostave više kontrole nad onim što deca mogu da vide i rade na Internetu, kroz softver za filtriranje koji blokira pristup nepoželjnim veb lokacijama; industrijski standardi kao što je još uvek u razvoju Platforma za izbor internet sadržaja (Platform for Internet Content Selection, PICS) omogućavaju blokadu koristeći sistemi rejtinga; i Internet Servis Provajderi (ISP)  dobrovoljno regulišu aktivnosti svojih klijenata.Vlada  takođe ima svoju ulogu, u podsticanju rasta tržišta alata za bezbednost deteta, kao i u izmeni i unapređenju zakona, regulisanju uloge policije i gonjenja online predatora. Pitanje zaštite dece na internetu zahteva da vlade i privatni sektor rade zajedno na rešavanju problema na Internetu.”

уторак, 19. јул 2011.

Istraživanja su pokazala: Roditelji su veliki lažovi

Skorašnja istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da roditelji ispričaju laži svojoj  deci oko 3000 puta za vreme odrastanja..
Najčešća laž je da Deda Mraz donosi poklone samo “dobroj deci”. (84 %).
Takođe laž da deca dobivaju četvrtaste oči ako gledaju previše televiziju je popularna (60 %). To su rezultati  sa britanske internet stranice thebabywebsite.com.
Skoro polovina priča svojoj deci da će postati jaki od spanaća. (48 %).
22 %t roditelja je priznalo da kažu deci da je nestalo sladoleda, kada se  začuje muzika iz auta prodavaca sladoleda.
Čak 66 procenata roditelja priznalo je da svakodnevno izgovori laž, posebno kada istina ne pomaže, i da je to dobra vaspitna mera.

субота, 16. јул 2011.

Dečji rođendan

Svaka porodica je posebna i svako dete je posebno, zato rođendan vašeg deteta treba proslaviti na vaš, poseban način. Taj dan je i prilika da uvedete porodičnu rođendansku tradiciju.
Rođendan deteta je svakako najlepši  dan u godini u jednoj porodici. Ali možda baš zato što je tako važan, on sa sobom nosi i određenu dozu stresa i nespokoja. Da li će sve biti savršeno, da li ste do detalja isplanirali rođendansku proslavu, da li će se detetu dopasti poklon, da li će gosti mali i veliki biti zadovoljni…
Nekad u žurbi oko priprema i gostiju zaboravimo na svoj i detetov provod. Iskoristimo taj dan da se posvetitimo  isključivo njemu i njegovim potrebama.
Zašto ne bismo ustanovili neke male zabavne rituale. Velike su šanse da će jednog dana dete pamtiti takve i slične sitnice a ne da li je toga dana kuća bila sređena tip-top, da li su gosti bili oduševljeni izborom jela i pića i sličnim detaljima kojima se roditelji ponekad previše opterećuju.
Evo nekoliko ideja …

субота, 9. јул 2011.

Bake i deke

Mišljenje moje ćerke je:
“Deca treba da idu kod bake i deke na nedeljni ručak, da jedu bakinih kolača koliko žele, da se igraju i maze, da ponekad  vikendom prespavaju kod njih ”
To je zaista velika radost za decu jer deda i baba vole na poseban način.  Bake i dede najčešće nisu ograničeni vremenom, pa mogu mališanima da posvete dovoljno pažnje, možda i više nego roditelji. Uvek imaju strpljenja da prepričavaju zanimljive dogodovštine iz mladosti ili im s mnogo topline pročitaju priču za laku noć. Mnogi se roditelji slažu da je uloga baka i deda u vaspitavanju deteta velika, a njihova ljubav nezamenljiva! To potvrđuje i istraživanje koje je pokazalo da su baka i deda, odmah nakon roditelja, najznačajnije osobe u životu mališana i njihovom odrastanju.